Brisket Flat

Brisket, of puntborst, van een rund bestaat uit 2 spieren die over elkaar liggen: de flat en de point. Je kan kiezen om de hele brisket in zijn geheel te bereiden waarna je de spieren van elkaar scheidt of je kan de brisket op voorhand al uit elkaar halen en beide spieren apart bereiden. De point voor Burnt Ends en de flat voor slices.
In dit recept toon ik jullie hoe ik de flat klaar maak.
Ingredients
na
- 1 brisket flat (3 kg)
- Je favoriete BBQ rub (Firefly Texas Hot 'n Spicy)
- Kernthermometer
- Aluminiumfolie / Butcher's paper
- Fileermes
Difficulty:
Preparation method:
Preparation time:
Cooking time:
Device used:
Moeilijk
Indirect
30 min
6 h
Beef, Rund, Pellet Smoker, GMG, Brisket, Puntborst
Preparation method
1. Haal je brisket uit de verpakking en laat even rusten. Een brisket is meestal vacuum verpakt waardoor hij even moet luchten.
Haal met een fileermes al de dikke stukken vet en het zilvervlies van het vlees.
2. Bereid een BBQ voor om indirect te gaan roken op 110°C. Dit doe je door in een kogel BBQ met de snake methode te werken, je kan hier meer over lezen in mijn blog.
Bij een kamado doe je dit door je deflector plate in de BBQ te leggen en hem op temperatuur te laten komen.
Ik heb een pellet smoker gebruikt waar ik mijn temperatuur via een controller kan ingeven (lazy, I know)
3. Terwijl de BBQ op temperatuur aan het komen is bestrooien we de brisket rijkelijk met de BBQ-rub. Ik ben hier voor een pikantere rub gegaan omdat deze mooi paart met de zachte smaak van de brisket.
4. Wanneer de BBQ op temperatuur is leggen we de brisket op het rooster. Steek een kernthermometer in het dikste deel van het vlees en laat garen tot een kerntemperatuur van 70°C.
5. Wanneer de brisket een kerntemperatuur heeft van ongeveer 70°C heeft hij een heel mooie kleur en bark. Je kan nu kiezen om hem in te pakken of niet, deze keuze is volledig aan jou!
Wanneer je je brisket inpakt met aluminiumfolie gaat hij een deel van zijn bark verliezen door de stoom, pak je hem in met butcher's paper gaat de stoom door het papier en blijft je bark intact. Kies je ervoor om hem niet in te pakken krijgt hij een veel donkere kleur en een diepere smaak. De gaartijd gaat ook wat langer zijn.
6. Leg de ingepakte brisket, met kernthermometer, terug op de BBQ en laat hem verder garen tot een kerntemperatuur van 92°C
7. Wanneer de brisket een kerntemperatuur heeft van ongeveer 92°C haal je hem van de BBQ en laat je hem afgedekt een uurtje rusten. Dit zorgt er voor dat alle sappen in het vlees terug tot rust komen en dat het nog malser wordt dan hij al is.






